CARA BACA NILAI TEKANAN DARAH

CARA BACA NILAI TEKANAN DARAH Selamat petang kepada semua pembaca Setiap kali kita pergi klinik, mesti nurse atau doctor akan memeriksa tekanan darah kita. Tahukah anda, nama alat pengukur yang digunakan dan cara untuk membaca nilai tekanan darah? Jom teruskan membaca informasi berguna ini TEKANAN DARAH ITU APA YE? Tekanan darah (BP-Blood pressure) ialah tekanan… Continue reading »

PETUA UNTUK WAJAH CANTIK BERSERI

PETUA UNTUK WAJAH CANTIK BERSERI Petua Pertama Kalau baru bangun dari tidur waktu pagi, jangan cuci muka dengan pencuci muka cleanser, cuci dengan air paip biasa je. Nak tau sebab apa? Sebabnya amalan mencuci dengan cleanser tu boleh menghilangkan seri wajah. Dan sebab tu juga sebelum tidur WAJIB cuci muka dengan bersih supaya wajah bebas… Continue reading »

TIPS MERAWAT 12 PENYAKIT

TIPS MERAWAT 12 PENYAKIT 1) Apabila dipatuk ular. PENTING: Cuba ingat rupa ular tersebut. Ini mungkin akan membantu doktor dalam memilih anti venom yang sesuai. Jangan potong atau hisap tempat yang dipatuk. Elakkan dari bergerak jika tiada keperluan bagi mengurangkan racun merebak ke bahagian badan yang lain. Basuh tempat yang dipatuk dengan segera dan berhati-hati…. Continue reading »

KENALI 3 HORMON WANITA

KENALI 3 HORMON WANITA

KENALI 3 HORMON WANITA Salam Sejahtera kepada semua pembaca Hari ini nak share information pasal hormon. Jom baca sampai habis ye!  APA ITU HORMON? Hormon ialah zat kimia yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi. Hormon dihasilkan dan dialirkan ke pelbagai jaringan sel melalui darah dan memberi kesan tertentu yang bersesuaian dengan fungsi masing-masing.  APAKAH KESAN… Continue reading »

HIPERTENSI : TEKANAN DARAH TINGGI

DEFINISI Tekanan darah yang tinggi dari 140 daripada 90 mmHg (milimeter merkuri) Pemeriksaan darah tinggi boleh dibuat apabila satu atau kedua-dua bacaan yang tinggi Pertama : SISTOLIK (tekanan apabila jantung mengepam darah ke seluruh badan) Kedua : DIASTOLIK (tekanan apabila jantung dalam keadaan relaks dan diisi dengan darah semula) Banyak penyebab berlakunya hypertensi Tidak aktif… Continue reading »

ANDA SUKAR BUANG AIR BESAR? BACA SEKARANG!

SEMBELIT? – Bukan penyakit – Berlaku apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis – Disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik KESAN SEMBELIT Buasir Pendarahan rektum Berak berdarah RAWATAN SEMBELIT Makan serat secukupnya Pisang, betik, brokoli, epal, oat Minum air dengan cukup Berat badan : Isipadu air yang perlu diambil… Continue reading »

AWAS JANGAN PANDANG RENDAH MASALAH KEPUTIHAN YANG ANDA HADAPI!

  Ketika mengalami keputihan, seorang wanita akan mengeluarkan lendir yang dihasilkan oleh kelenjar dalam vagina dan serviks atau rahim dan membawa keluar sel-sel mati serta bakteria sehingga vagina tetap bersih. Makanan terbaik untuk keputihan Pueraria mirifika Tumbuhan kaya dengan hormon untuk wanita yang dikenali sebagai fitoestrogen yang membantu 1001 masalah yang sering dihadapi oleh wanita…. Continue reading »

MAKANAN YANG MAMPU MENGHALAU ENCIK KOLESTEROL!

MAKANAN YANG MAMPU MENGHALAU ENCIK KOLESTEROL Hai semua followers Cun… Cun nak tanya, u olls tahu tak apa itu kolesterol sebenar-benarnya?? Ada yang tahu , ada yang mungkin tak berapa jelas pasal kolesterol ni kan. Ok lah, apa kata kita sembang pasal Encik Kolesterol ni jap. Apa itu Kolesterol ? Kolesterol adalah bahan berlemak yang… Continue reading »

13 MAKANAN BERKESAN UNTUK MELEGAKAN SAKIT LUTUT!

Apa itu OA? Osteoarthritis ialah bahasa klinikal yang membawa maksud sakit lutut. Juga dikenali sebagai Arthritis haus terutama di bahagian lutut. Athritis pula membawa maksud sakit sendi. OA berlaku apabila tulang rawan (Cartilage) telah mula haus dan keadaan tulang- tulang (joint) itu semakin rapat sehingga menyentuh antara satu sama lain. Simptom OA Terasa amat sakit… Continue reading »

MADU SIDIR YAMAN MADU TERBAIK!

ANDA INI SEORANG PEMINAT ATAU PECINTA MADU? Jika ye? sila baca dibawah! MADU SIDR YAMAN MADU TERBAIK Keistimewaan madu lebah iaitu MADU SIDIR yang dihasilkan di negara Yaman dikenalpasti sebagai madu lebah terbaik, paling berkualiti dan termahal di dunia, Ianya merupakan madu lebah yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri dari sudut rasa, kandungan nutrien dan khasiat… Continue reading »